Like us and Subscribe on youtube

Μαγειρέψτε γρήγορα, εύκολα και υγιεινά!



11 συμβουλές για να σκεφτείτε σαν σεφ

 Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μαγειρέψετε εύκολα και υγιεινά. Και γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα!

Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας μάγειρας για να δημιουργείτε γεύματα με γρηγοράδα, αν δείτε όμως τι κάνουν εκείνοι που μπορούν να ετοιμάσουν εκατοντάδες γεύματα σε μια μέρα, μπορεί να βοηθηθείτε. 
Ακολουθήστε αυτά τα βήματα, για να ετοιμάσετε γεύματα εύκολα και υγιεινά:


Συμβουλή 1: Χαλαρώστε, βάλτε μουσική και ετοιμάστε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Ένας χαλαρός μάγειρας, είναι πιο αποδοτικός.

Συμβουλή 2: Διαβάστε τη συνταγή νωρίτερα, ώστε να γνωρίζετε όλα όσα πρόκειται να συμβούν. Φανταστείτε να εκτελείτε τα βήματα της συνταγής και βάλτε σε σειρά στο μυαλό σας.

Συμβουλή 3: Τοποθετήστε όλα τα υλικά σας σε μπολ. Έχοντάς τα όλα έτοιμα μπροστά σας δεν καθυστερείτε. Ψιλοκόψτε π.χ. το κρεμμύδι πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε! Αν το κάνετε αφού το μαγείρεμα έχει ήδη αρχίσει σπαταλάτε χρόνο (πρέπει να αφαιρέσετε το τηγάνι από τη φωτιά και στη συνέχεια να το θερμάνετε ξανά όταν τελειώσετε το τεμαχισμό). Να θυμάστε ότι το γρήγορο μαγείρεμα σημαίνει να πάρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο. Έτσι, για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί το μαγείρεμα ενός συστατικού πρώτα, να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρόνο μαγειρέματος για να κάνετε άλλες προετοιμασίες.

Συμβουλή 4: Τα λαχανικά σε θερμοκρασία δωματίου μαγειρεύονται ταχύτερα από τα κρύα. Δεν θα αφήσουμε βέβαια το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός ψυγείου, αφήνουμε όμως τα λαχανικά μας να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μαγειρευτούν γρήγορα, ομοιόμορφα και να αναμειχθούν πιο εύκολα με άλλα συστατικά.

Συμβουλή 5: Μετρήστε με ακρίβεια. Τίποτα δεν καταστρέφει ένα πιάτο, όπως μία διπλή δόση αλευριού ή υπερβολική δόση αλατιού.

Συμβουλή 6: Εργαστείτε σε ένα μεγαλύτερο μπολ από ό, τι νομίζετε ότι χρειάζεστε. Έχετε  δει κάποιον να προσπαθεί να φτιάξει σαλάτα τόνου για τέσσερα άτομα σε ένα μπολ για δημητριακά; Βγάλτε τα μεγάλα μπολ σας (θα αποφύγετε το χάος στο πάγκο, και δεν θα χρειαστεί να μεταφέρετε τα περιεχόμενα σε μεγαλύτερα μπολ όταν αρχίσουν οι δυσκολίες).

Συμβουλή 7: Κάντε την ακατάστατη εργασία στο νεροχύτη. Ανακατέψτε τα υλικά που χρειάζονται χτύπημα, τις επικαλύψεις και τα μείγματα μπαχαρικών, σε μπολ μέσα στο νεροχύτη. Έτσι, οι διαρροές δεν λερώνουν τον πάγκο σας και απλώς πλένονται με την αποστράγγιση.

Συμβουλή 8: Αυξήστε τη θερμότητα. Ενώ δεν πρέπει να σοτάρετε τα κρεμμύδια στο βούτυρο σε υψηλή θερμοκρασία (τα στερεά του βουτύρου θα καούν και τα κρεμμύδια στη συνέχεια θα κολλήσουν και θα καβουρντιστούν), δεν πρέπει επίσης να το κάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά (τα κρεμμύδια θα μαραίνονται απλά και θα γίνουν λιπαρά). Μην φοβάστε τις υψηλότερες θερμοκρασίες, όταν υπάρχει λόγος. Αν προσέχετε το τηγάνι σας, τα συστατικά δεν θα καούν.

Συμβουλή 9: Να έχετε πάντα τις πετσέτες και τα γάντια του φούρνου έτοιμες. Και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνά. Τα υγρά υφάσματα, στέλνουν τη θερμότητα κατευθείαν στα χέρια σας.

Συμβουλή 10: Καθαρίστε καθώς μαγειρεύετε. Βάλτε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων ενώ περιμένετε να μαλακώσουν τα κρεμμύδια ή πλύνετε τις πλάκες κοπής και τα μίξερ ενώ περιμένετε τη σάλτσα ντομάτας να σιγοβράσει. Πάντα να βάζετε κάθε εργαλείο πίσω στο ίδιο σημείο - έτσι θα ξέρετε ακριβώς πού θα το βρείτε την επόμενη φορά. Στόχος, να ξεκινήσετε και να τελειώσετε με μια καθαρή κουζίνα. (Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από εκείνους που θα φάνε αυτά που μαγειρεύετε!)

Συμβουλή 11: Δώστε προσοχή σε ότι φτιάχνετε, καθώς μαγειρεύεται. Μη ρυθμίσετε απλά ένα χρονόμετρο και το αφήσετε. Το καλό μαγείρεμα, σε θέλει «από πάνω»!

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ