Γευστική, δροσερή και χορταστική σαλάτα με τόνο, για όσους έχουν αδυναμία στα όσπρια. Είναι υπέροχη όταν τρώγεται κρύα από το ψυγείο!
Υλικά για 4 άτομα
300γρ. μαυρομάτικα φασόλια
2 κονσέρβες τόνου σε ελαιόλαδο
1 ολόκληρο κλωνάρι σέλερι
1 ολόκληρο καρότο
1 φύλλο δάφνης
20 ντοματίνια σε σχήμα βελανίδι
1 αγγούρι
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
3 - 4 κρεμμύδια φρέσκα (μόνο το λευκό και λίγο από το τρυφερό πράσινο μέρος)
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη
150 ml ελαιόλαδο
20 – 30 ml μηλόξυδο ή χυμό λεμονιού
30 – 50γρ. ελιές ή ροδέλες ελιάς
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βιάζουμε τα φασόλια με 1 λίτρο νερό, το σέλινο, το καρότο και τη δάφνη. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 -30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να διαλυθούν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και αφού αφαιρέσουμε τα μυρωδικά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ρίγανη, το μηλόξυδο, το μισό λάδι και το αλατοπίπερο.
Κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουταλάκι. Κόβουμε τη σάρκα του αγγουριού σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε επίσης τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, την κάππαρη, τις ελιές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε, και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Σκορπίζουμε τον τόνο από πάνω (αφού τον έχουμε στραγγίξει από τα υγρά του) και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου