Like us and Subscribe on youtube

Φασολάδα, η παραδοσιακή


Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. 
Ιδιαίτερα συνηθισμένη το χειμώνα, αν τη συνοδεύσουμε με λίγο χωριάτικο λουκάνικο, είναι ιδανικό φαγητό για τις κρύες μέρες!

Δείτε τη συνταγή:

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό μικρά λευκά φασόλια (μουσκεμένα από το προηγούμενο βράδυ)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
3 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 πράσο (το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες)
5 κλωνάρια σέλινο, λεπτοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
150γρ. πελτές ντομάτας
100ml ελαιόλαδο
50γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
2 τεμ. πικάντικα χωριάτικα λουκάνικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1,5l κρύο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε, για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια.
Όταν το νερό που βράζει είναι πια καθαρό και διαυγές, προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τον πελτέ ντομάτας, το πράσο, την πιπερίτσα.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1,5 - 2,5 ώρες (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας) μέχρι να μαλακώσουν και η φασολάδα να χυλώσει.
Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μειωθούν τα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα και το σέλινο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Σερβίρουμε τη φασολάδα μας σε βαθύ πιάτο και βάζουμε από πάνω 3 – 4 φέτες λουκάνικο.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ