Like us and Subscribe on youtube

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση


Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα!!!
Η γαλοπούλα, μπορεί να αποτελεί γιορτινό έδεσμα που μπήκε τις τελευταίες δεκαετίες στο γιορτινό τραπέζι των Ελλήνων, έχει όμως φανατικούς φίλους και το κυριότερο, αποτελεί πολύ θρεπτικό πουλερικό.
Μια συνταγή για μια πεντανόστιμη γεμιστή μαριναρισμένη γαλοπούλα με το Κλασικό γέμισμα.
Απολαύστε τη και καλά Χριστούγεννα !!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΗ
1/2 φλιτζάνι μέλι, 1/2 φλιτζάνι αλάτι, 1/2 φλιτζάνι χοντροσπασμένο πιπέρι 4 φύλλα δάφνης, 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή θρούμπι, 2 κλωνάρια δενδρολίβανο, 12 τεμάχια γαρύφαλλο, 12 κόκκους χοντροσπασμένο μπαχάρι 6 λίτρα νερό, 4 κουταλιές της σούπας σόγια
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε ένα λίτρο νερό σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με τα υλικά μας, εκτός από τη σόγια και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή δοχείο, αναμιγνύουμε μαζί με το υπόλοιπο νερό και τη σόγια.
Βυθίζουμε τη γαλοπούλα από το βράδυ και το άλλο πρωί την ξεπλένουμε και τη σκουπίζουμε καλά.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή 120γραμ. βούτυρο λιωμένο, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, ξύσμα από 2 λεμόνια, 2 – 3 κουταλάκια του γλυκού ξερά μυρωδικά (Θυμάρι, Δενδρολίβανο, Μαντζουράνα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα σκεύος, αναμιγνύουμε καλά και αλείφουμε τη γαλοπούλα. Θα συνεχίσουμε να αλείφουμε σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο, 2 καρότα χοντροκομμένα, 1 πράσο χοντροκομμένο, 2 τεμάχια σέλερι χοντροκομμένο, 6 κλωνάρια θυμάρι, 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί, 1 πορτοκάλι, 1/2 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το πράσο, το σέλερι, τα τέσσερα κλωνάρια θυμάρι και το κρασί σε ένα ταψί και προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά μας. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη γαλοπούλα μας και βάζουμε στο εσωτερικό της το πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα, το μισό λεμόνι μας κομμένο στα δύο και τα δύο κλωναράκια θυμάρι.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα επάνω στα λαχανικά, αφού την έχουμε αλείψει ολόκληρη με ένα πινέλο, με το γλάσο μας.
Βάζουμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και αφήνουμε για 10 λεπτά. Αλείφουμε άλλη μια φορά τη γαλοπούλα με το γλάσο μας και σκεπάζουμε το ταψί μας με βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να κλείσει αεροστεγώς.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε στους 220 βαθμούς για άλλα 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Χρειαζόμαστε 40 - 60 λεπτά ψησίματος ανά κιλό γαλοπούλας.
Κάθε 40 λεπτά, ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα μας, αλείφουμε με το γλάσο μας και τη σκεπάζουμε ξανά, συνεχίζοντας να ψήνουμε.
Τα τελευταία 30 - 40 λεπτά, ξεσκεπάζουμε το ταψί μας, ώστε η γαλοπούλα μας να πάρει ωραίο χρώμα και να τραγανίσει η πέτσα της!

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

650γραμ. κιμά μοσχαρίσιο, 300γραμ. κιμά χοιρινό, 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ, 150γραμ. τριμμένο κρεμμύδι, 150ml ελαιόλαδο, 100γραμ. βούτυρο, 1 νεροπότηρο λευκό κρασί, 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ, 1 κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα, 1 κουταλιά της σούπας λευκή σταφίδα, 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο, 24 βρασμένα κάστανα, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη, ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο, 5 κόκκους μπαχάρι, 1 ποτήρι του κρασιού νερό, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και σοτάρουμε με αυτά τους κιμάδες μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το ρύζι. Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρώς και προσθέτουμε το κρασί,τα κάστανα, τα μπαχαρικά και στο τέλος το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε την κατσαρόλα μας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί η γέμιση μέχρι να πιει τα 2/3 των υγρών της.
Την διατηρούμε ζεστή και σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα μας.
 
Καλή όρεξη και καλές γιορτές!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

 

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ