Like us and Subscribe on youtube

Κροκέτα μπακαλιάρου με σάλτσα από ψητό παντζάρι


Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO 
 
Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια ξεχωριστή θαλασσινή γεύση, που συναντάμε πολύ συχνά στο ελληνικό τραπέζι, καθώς συνάδει γευστικά με τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας. Διακρίνεται για τη μοναδική διατροφική αξία του, χάρη στην οποία μπορεί να παρέχει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη, το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.

Εδώ, σας προτείνουμε μια συνταγή για κροκέτα τραγανή, γευστική και θρεπτική μαζί!

Υλικά για το ψάρι
1 1/2 λίτρο γάλα
2 κλωνάρια θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένο
6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
700 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ψάρι εκεί για 30 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια αφαιρούμε το ψάρι, το ξεψαχνίζουν και το βάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να κρυώσει.

Για το μείγμα της κροκέτας
700 γρ. ψάρι ξεψαχνισμένο
1 κ. πουρές πατάτας
6 γρ. σκόρδο
Ξύσμα από 2 λεμόνια
120 γρ. κρεμμύδι ξερό σοταρισμένο
50 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε με το χέρι και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στις κροκέτες. Πανάρουμε και τηγανίζουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες).

Σάλτσα ψητού παντζαριού

Υλικά
200 γρ. ψητό παζάρι
200 γρ. γιαούρτι
100 γρ. τυρί κρέμα
20 ml μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε στο μούλτι τα παντζάρια και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν.
Σερβίρουμε τις κροκέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα από ψητό παντζάρι.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ