Like us and Subscribe on youtube

Αφράτα ντόνατς με γέμιση μαρμελάδα


Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα ντόνατς;

Μικροί και μεγάλοι τρελαίνονται για την αφράτη ζύμη τους και αν είναι και γεμιστά, δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν στο πιάτο. 
Δες βήμα βήμα πώς θα φτιάξεις τα δικά σου ντόνατς, με γέμιση μαρμελάδας παρακαλώ!


Υλικά για 6 άτομα

Για τη ζύμη
400γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις (λίγο παραπάνω γιατί θα χρειαστεί για πασπάλισμα)
200ml. γάλα πλήρες
15γρ. νωπή μαγιά
40γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2γρ. αλάτι
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
50γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ. μαρμελάδα της αρέσκειας σας
2l. ηλιέλαιο


Εκτέλεση
Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάντε του μια λακκούβα στην μέση.
Ζεστάνετε το γάλα, ώσπου να γίνει χλιαρό, προσθέστε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε, ώσπου να διαλυθεί η μαγιά.
Χύστε αυτό το μείγμα μέσα στη λακκούβα σ το αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου να γίνει μια πάστα.
Καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά.
Ζυμώστε τη ζύμη με το αλάτι, το αυγό και τον κρόκο, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική, προσθέτοντας σταδιακά και το βούτυρο.
Αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο γάλα ή αλεύρι.
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Πασπαλίστε ένα ταψί με αλεύρι, ζυμώστε λίγο τη ζύμη και χωρίστε την σε 12 κομμάτια. Κάντε μια μπάλα με το καθένα και βάλτε τα στο ταψί σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Αφήστε τα για 20 -30 λεπτά να φουσκώσουν.
Ζεστάνετε το λάδι μέσα σε ένα βαθύ σκεύος, ώσπου να φτάσει τους 160 – 170 βαθμούς κελσίου.
Παρακολουθήστε το με ένα θερμόμετρο.
Τηγανίστε σταδιακά τα ντόνατς για 6 λεπτά από την κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα, ώσπου να πάρουν χρυσοκαστανο χρώμα.
Όταν τηγανίζετε την πρώτη πλευρά, τηγανίστε με καπάκι, ενώ στην δεύτερη χωρίς. Αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα, βάλτε τα επάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και αφήστε τα να κρυώσουν επάνω σε σχάρα.
Για να γεμίσετε , ανακατέψετε την μαρμελάδα να γίνει λεία και γεμίστε ένα κορνέ.
Γεμίστε τα ντόνατς κάνοντας τρύπες γύρω γύρω με την μύτη του κορνέ και κυλήστε τα μέσα στην ζάχαρη άχνη.


Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ