Like us and Subscribe on youtube

Κροκέτα με μπεσαμέλ, γραβιέρα Κρήτης, προσούτο Ευρυτανίας και μαρμελάδα τσίλι


Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η κροκέτα έχει κερδίσει μια θέση σε όλα τα τραπέζια, αφού είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη παρασκευή τόσο στα συστατικά της όσο και στο μερίδιό της στην ημερήσια διατροφή. Φτιάχνεται σχεδόν από κάθε είδους υλικό, λαχανικό ή κρέας.

Εδώ σας προτείνουμε μια συνταγή ιδιαίτερη, που θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!

Υλικά
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα
1 αυγό βραστό τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
100 γρ. προσούτο κομμένο σε μικρούς κύβους
Αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για 20 λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το αυγό, το προσούτο. Πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε. Πανάρουμε και τηγανίζουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες).
 
Για τη μαρμελάδα τσίλι
Υλικά
500 ml μηλόξιδο
500 γρ. ζάχαρη
75 γρ. τσίλι ψιλοκομμένο
25 γρ. ολόκληρο φρέσκο τσίλι
 
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να συμπυκνωθεί η μαρμελάδα κατά το ⅓ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τις κροκέτες και συνοδεύουμε με μαρμελάδα τσίλι.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ