Like us and Subscribe on youtube

Κροκέτα από ρεβίθι και φάβα με ντιπ από ψητό παντζάρι και ξινόκρεμα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρεβίθια, φάβα και παντζάρια είναι τα κύρια υλικά της συνταγής μας.

Το αποτέλεσμα, μια τραγανή, γευστικότατη κροκέτα, που μαζί με την ξινόκρεμα που προτείνουμε, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σνακ.

Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού διότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της τροφής. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.

Υλικά
300 γρ. ρεβίθια
300 γρ. φάβα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
6 γρ. κύμινο
3 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
6 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια και τη φάβα σε μπολ με νερό για ένα 24ωρο για να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μούλτι έως ότου γίνουν πουρές. Αδειάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι ομογενοποιηθεί το μείγμα. Παγώνουμε στο ψυγείο.

Πλάθουμε, πανάρουμε και τηγανίζουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες).

Σάλτσα ψητού παντζαριού

Υλικά
200 γρ. ψητό παντζάρι
200 γρ. γιαούρτι
100 γρ. τυρί κρέμα
20 ml μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τυλίγουμε τα παντζάρια με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 60 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.

Για την ξινόκρεμα
250 γρ. γιαούρτι
30 ml χυμός λεμονιού
10 γρ. τσάιβς
10 γρ. άνηθος ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σάλτσα ψητού παντζαριού και ξινόκρεμα.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ