Like us and Subscribe on youtube

Γαρδουμπάκια με λεμόνι


Τα γαρδουμπάκια είναι η πιο φίνα εκτέλεση του πασχαλινού μεζέ που η ελληνική παράδοση βάζει άπαξ ετησίως στο πληθωρικό, ελληνικό τραπέζι της Λαμπρής.

Η υπεροχή τους βρίσκεται στην μεταποιημένη τους απλότητα. Τα σφιχτοδεμένα έντερα, με κρυμμένα μέσα τους λίγα γλυκάδια, ψήνονται με κρασί και λεμόνι. Η ένταση της σάλτσας, ο όξινος χαρακτήρας και τα πιπεράτα αρώματα διαπερνούν τα λεμονάτα γαρδουμπάκια όσο ψήνονται και τα «μεταμορφώνουν» στον πιο εύγευστο μεζέ.

Γαρδουμπάκια  με  λεμόνι

Υλικά  για  4  άτομα
-          1κ.  εντεράκια  από  αρνί (υπάρχουν  πλυμένα)
-          300γρ.  γλυκάδια
-          2  κουταλιές  του  γλυκού  ρίγανη
-          150ml.  ελαιόλαδο
-          το  χυμό  και  το  ξύσμα από 2  λεμόνια
-          αλάτι
-          φρεσκοσπασμένο  μαύρο  πιπέρι
-          500 ml.  φρέσκο  κρύο  γάλα
-          ½  φλιτζάνι  λευκό  κρασί
-          1  δαφνόφυλλο  σπασμένο
-          1  σκελίδα  σκόρδο  σπασμένο
-          ξυλάκια  για  σουβλάκια

Εκτέλεση
Πλένουμε  τα  εντεράκια  πολύ  καλά  κάτω  από  τρεχούμενο  νερό  και  τα  βάζουμε  σε  νερό  με  ξύδι  για  15  λεπτά, μέχρι  να  φύγει  η  μυρωδιά.  Στην  συνέχεια  πλένουμε  τα  γλυκάδια  καλά  και  τα  αφήνουμε  για  15  λεπτά  μέσα  σε  κρύο  γάλα  για  να  καθαρίσουν  καλά.
Περνάμε  τα  γλυκάδια  σε  ένα  ξυλάκι  και  δένουμε  το  εντεράκι  στην  μια  άκρη  από  το  γλυκάδι  για  να  σταθεροποιεί.  Αρχίζουμε  να  τυλίγουμε  μέχρι  να  καλύψουμε  όλο το γλυκάδι, ξανακάνουμε  ένα  δέσιμο  και  βγάζουμε  από  το  ξυλάκι.
Όταν τελειώσουμε όλα τα γαρδουμπάκια μας, τα  τοποθετούμε  σε ένα  ταψί  δίπλα – δίπλα. Προσθέτουμε  το  ξύσμα και το  χυμό  από  τα  λεμόνια, το  λάδι, το  κρασί, την  ρίγανη  και  αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας  στους  220  βαθμούς  και  ψήνουμε  για  μισή  ώρα  με το ταψί σκεπασμένο  με  βρεγμένη  λαδόκολλα  και  αλουμινόχαρτο.
Στη  συνέχεια  ξεσκεπάζουμε  και  συνεχίζουμε  το  ψήσιμο  για  άλλα  30 – 40  λεπτά  γυρίζοντας  τα γαρδουμπάκια μας τακτικά  μέχρι  να  ξεροψηθούν  καλά  εξωτερικά.

Καλή όρεξη!

Παναγιώτης Μουτσόπουλος 


Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ