Μαγειρίτσα κλασική

Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, και είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.

Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.
Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα είναι μια πολύ εύστοχη και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα ημέρες, θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες.
Οπότε η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, με το αρνί και το κατσίκι της επόμενης μέρας... είναι στην ουσία μια γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.

 Μαγειρίτσα  κλασική

Υλικά  για  8  άτομα
-          1  συκωταριά  αρνίσια  μεγάλη
-          100 ml  ελαιόλαδο
-          2  ματσάκια  κρεμμυδάκι  φρέσκο
-          2  μαρούλια  μεγάλα  χοντροκομμένα 
-          1 κιλό  σέσκουλα  χοντροκομμένα
-          1  ματσάκι  άνηθο  ψιλοκομμένο
-          1  ματσάκι  μάραθο  ψιλοκομμένο
-          1  φλιτζάνι  ρύζι  γλασέ
-          1  ποτηράκι  μικρό  λευκό  κρασί
-          Αλάτι, πιπέρι

Για  το  αυγολέμονο
-          3  αυγά
-          2  λεμόνια

Εκτέλεση
Πλένουμε  την  συκωταριά  και  την  ζεματίζουμε   σε  καυτό  αλατισμένο  νερό  για  5  λεπτά.  Αποσύρουμε  από  την φωτιά  και  την  κόβουμε  σε  μέτρια  κομμάτια.
Σοτάρουμε  τα  κρεμμυδάκια  σε  μια κατσαρόλα  με  το  ελαιόλαδο  μέχρι  να  γυαλίσουν, ρίχνουμε  μέσα τη  συκωταριά  και  ανακατεύουμε.
Στη  συνέχεια  σβήνουμε  με  το  λευκό  κρασί και αφήνουμε  να  εξατμιστεί.
Προσθέτουμε  τα  μαρούλια και τα  σέσκουλα  και  μόλις  μαραθούν  βάζουμε  νερό  μέχρι  το  ύψος  των  υλικών  μας  και  λίγο  ακόμα.
Αφήνουμε  να  πάρει  μια  βράση, χαμηλώνουμε  την  φωτιά  και  σιγοβράζουμε  για  30  λεπτά.
Κατόπιν,  ρίχνουμε  το  ρύζι  και  συνεχίζουμε  για  15 λεπτά  ακόμα  τον  βρασμό.
Προσθέτουμε  τον  άνηθο, τον  μάραθο  και  αλατοπιπερώνουμε  κλείνοντας  την  φωτιά. 
Χτυπάμε  τα  ασπράδια  των  αυγών  σε  ένα  μπολ  μέχρι  να  γίνουν  μαρέγκα. Προσθέτουμε  έναν - έναν  τους  κρόκους  και  σιγά - σιγά  τον  χυμό  από  τα  λεμόνια. Μόλις  ομογενοποιηθεί,  ρίχνουμε  με  μια  κουτάλα  ζωμό  από  την  κατσαρόλα  μας  μέχρι  να  πάρουν  λίγο  θερμοκρασία  τα  αυγά  μας.
Στην  συνέχεια  περιχύνουμε  το  φαγητό  με  το  αυγολέμονο  και  ανακινούμε  την  κατσαρόλα  για  να  πάει  παντού  χωρίς  να  ανακατέψουμε.
Σερβίρουμε  αμέσως.

Καλή όρεξη!

Παναγιώτης Μουτσόπουλος

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ραβανί, namelaka λευκής σοκολάτας, παγωτό μαστίχα με κόκκινο πιπέρι και βύσσινο

Σαλάτα νισουάζ με τόνο και μαύρη κινόα