Like us and Subscribe on youtube

Σούπα βελουτέ από κόκκινες φακές με ξινόγαλο και μελισσόχορτο


Οι κόκκινες φακές, με τις οποίες θα φτιάξουμε τη σημερινή μας βελουτέ σούπα, μοιάζουν με τη φάβα  στο σχήμα αλλά το χρώμα τους είναι πορτοκαλοκόκκινο. 
Βράζουν σε ελάχιστο χρόνο, λιώνουν σε υπέροχες βελουτέ και έχουν μια γλυκιά, πιο ουδέτερη, πιο ήπια γεύση από τις κλασικές.  
Γι’ αυτό τις αγαπούν τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που δεν τρώνε την κλασική φακή.



Υλικά
250γρ.  κόκκινες   φακές
1200 – 1500ml  ζωμός  κοτόπουλου
2  καρότα  καθαρισμένα  και  κομμένα  σε  φέτες
1  πράσο (μόνο  το  λευκό  μέρος)  σε  φέτες
1  μέτριο  κρεμμύδι  σε  φέτες
1  σκελίδα  σκόρδο  σπασμένο
1 κλωναράκι  σέλερι  σε  κομματάκια
1/2κ.γλ.  γλυκό  μπούκοβο
100ml  ελαιόλαδο
2 φύλλα  δάφνης
15  φυλλαράκια  μελλισσόχορτο  ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Σε  μια  κατσαρόλα  σοτάρουμε   σε  λίγο  ελαιόλαδο  τα   λαχανικά μας και μόλις  αρχίσουν  να  μαλακώνουν  ρίχνουμε  τις  φακές και ανακατεύουμε  για  άλλα  2  λεπτά. 
Στη  συνέχεια,  ρίχνουμε  τα  1200ml  του  ζωμού  και  αφήνουμε  να  πάρει  μια  βράση. Χαμηλώνουμε  τη  φωτιά  και  σιγοβράζουμε  για  25 – 30 λεπτά. 
Κατόπιν,  μεταφέρουμε  τα  σταθερά  υλικά  της  σούπας μας  σε  ένα  μπλέντερ  λίγα – λίγα  και χτυπάμε, προσθέτοντας  λίγα  υγρά, τόσα  ώστε  να  γίνουν  τα  σταθερά  υλικά  μια  κρέμα  κατά  το  χτύπημα. 
Προσθέτουμε  παράλληλα  λίγο  αλάτι  και  λίγο  μπούκοβο. 
Επαναλαμβάνουμε  αυτή  τη  διαδικασία  μέχρι  να  μας  τελειώσουν  τα  υλικά  της  κατσαρόλας.   
Παίρνουμε  την  σούπα  και  την  περνάμε  από  ένα  τρυπητό  έτσι  ώστε  να  μας  κρατήσει  τα κομμάτια που  δεν  έχουν  πολτοποιηθεί  κατά  το  χτύπημα  στο  μπλέντερ  και  να  πάρουμε  ένα  βελούδινο  αποτέλεσμα.
Ρίχνουμε  ξανά  την  σούπα  σε  μια  κατσαρόλα  και  ρυθμίζουμε  με  τον  υπόλοιπο  ζωμό  που  μας  έχει  μείνει  την  ρευστότητα  της  σούπας  μας. Την  αφήνουμε  να  πάρει  μια  βράση  ακόμα.
Ανακατεύουμε  το  ξινόγαλο  με  το  ψιλοκομμένο  μελισσόχορτο  και  στη  συνέχεια  σερβίρουμε  την  σούπα  μας  στο  σκεύος  που  επιθυμούμε  και  τοποθετούμε  μια  κουταλιά  της  σούπας  ξινόγαλο  στο  κέντρο  του.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ