Like us and Subscribe on youtube

Χοιρινό ρολό γεμιστό με αρωματικά χόρτα και baby πατάτες


Ένα ρολό γεμιστό με ανθότυρο και λαχανικά, αρωματισμένο με μυρωδικά, είναι πάντα εμφανίσιμο, εντυπωσιακό και σίγουρα νόστιμο.


Είναι ιδανικό και για το κυριακάτικο τραπέζι μας!

Πάμε να δούμε πώς θα το ετοιμάσουμε.
 

Για τη γέμιση

100ml ελαιόλαδο
1,5κ. αρωματικά χόρτα ψιλοκομμένα και πλυμένα (λάπατα, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες)
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο
4 – 5 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
Ξύσμα από 2 λεμόνια
500γρ. ανθότυρο
50ml κρασί ξηρό λευκό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο και μόλις μαραθούν ελαφρώς, πετάμε το σκόρδο και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Αφήνουμε να μαραθούν λιγάκι και σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να σιγομαγειρευτούν, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να στεγνώσουν εντελώς. Αφήνουμε να παγώσει τελείως και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, το ξύσμα λεμονιού, το ανθότυρο και την φρυγανιά, ανακατεύοντας καλά.

Για το κρέας

2,5κ. μπούτι χοιρινό, χτυπημένο ελαφρά από το χασάπη μας ώστε να μπορούμε να το τυλίξουμε
½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι
1κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
100ml κρασί λευκό ξηρό
100ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι σε φέτες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, ένα κομμάτι αρκετά μεγάλο αλουμινόχαρτο και πάνω από αυτό δύο λαδόκολλες, την μια επάνω στην άλλη.
Απλώνουμε τα κλωναράκια από το θυμάρι και πάνω από αυτά τοποθετούμε το κρέας απλωμένο καλά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
Στη συνέχεια, απλώνουμε την γέμιση καλά επάνω στην επιφάνεια του κρέατος μέχρι λίγο πιο μέσα από τις άκρες του κομματιού.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε το κρέας σε ρολό καλά και λίγο σφιχτά και στη συνέχεια το τυλίγουμε καλά μέσα στις λαδόκολλες κλείνοντας τις άκρες καλά. Τυλίγουμε και με το αλουμινόχαρτο.
Με έναν βαμβακερό σπάγκο δένουμε το ρολό κατά μήκος 3-4 φορές για να μη μας ανοίξει.
Σε ένα ταψί, τοποθετούμε το ρολό με λίγο νερό να το σκεπάζει μέχρι την μέση, το κρασί και τις φέτες λεμονιού. Ψήνουμε στους 180 αρχικά για 45 λεπτά. Κατόπιν, χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για περίπου 1,1/2 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό στο ταψί, σε περίπτωση που σωθούν τα υγρά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με ένα ψαλιδάκι κόβουμε τους σπάγκους. Σιγά-σιγά στην κορυφή του κρέατος, κόβουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες έτσι ώστε να τις ανοίξουμε και να εμφανιστεί το κρέας. Αφαιρούμε τις λαδόκολλες και το αλουμινόχαρτο και ξαναβάζουμε το κρέας στο ταψί. Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε ξανά το κρέας μέσα μέχρι να ροδοκοκκινίσει και γίνει τραγανό εξωτερικά, συμπληρώνοντας φυσικά λίγα ζεστά υγρά εάν χρειαστεί.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το ταψί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και κόβουμε σε φέτες πάχους 3 εκατοστών.

Για τις baby πατάτες


2κ. baby πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
2κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από 3 λεμόνια
5γρ. ρίγανη ξερή
1lt ζωμό μόσχου
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Παράλληλα με το μαγείρεμα του κρέατος, καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να μας σκεπάσει τις πατάτες.
Σκεπάζουμε το ταψί μας με μια βρεγμένη λαδόκολλα και από πάνω από αυτήν με ένα αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά και στην συνέχεια ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρουν χρώμα για όσο χρειαστεί.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ