Σουτζουκάκια παραδοσιακά

Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο!

Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπους και χοληστερόλης και πολλές δυνατότητες μαγειρέματος. 


Εδώ, σας δίνουμε μια εξαιρετική ιδέα υγιεινής απόλαυσης, με μοσχαρίσιο κιμά και μυρωδικά, που ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους υπερήλικες αποτελεί μια εύληπτη τροφή, η οποία με τα κατάλληλα συνοδευτικά μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες διατροφικές τους ανάγκες. 


Δείτε τη συνταγή:


Υλικά για 4 άτομα 

700γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
250γρ. φρυγανιά τριμμένη
100ml. κόκκινο ξηρό κρασί
80ml. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
1/3 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο
3γρ. κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλεύρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
 

Για τη σάλτσα:
60ml. ελαιόλαδο
700γρ. τριμμένη ντομάτα
½ κονσέρβα ντοματάκι πολτοποιημένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα:
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες με 250ml νερό και μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα με ξεσκέπαστο το σκεύος μας, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μελώσει.

Για τον κιμά:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, το κρασί, το λάδι, το σκόρδο, το κύμινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, περίπου 40γρ. το καθένα, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα συνεχώς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά, για 5 – 6 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους.


Σερβίρουμε με ρύζι, ή ψητά λαχανικά.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πέννες με σπανάκι, σέσκουλα και φέτα

Ψητό στήθος κοτόπουλου, με αβοκάντο και σαλάτα από λευκή κινόα με λαχανικά