Like us and Subscribe on youtube

Αργομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κότσι με μαυροδάφνη και θυμάρι

 

Μερακλίδικο, διαχρονικό και επίκαιρο.


Είναι ένα φαγητό που θέλει πολύ υπομονή. Κοινώς, είναι λίγο μπελαλίδικο.
Αν όμως ακολουθήσετε τη συνταγή μας και του δώσετε τον χρόνο που χρειάζεται, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, με το παραπάνω!


Δείτε τη συνταγή:

Υλικά για 4 άτομα:
4 μοσχαρίσια κότσια
2 μέτρια καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι
4 κλωνάρια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
5 κόκκοι μπαχάρι
120 ml. ελαιόλαδο
750 ml. μαυροδάφνη
1 lit ζωμός κρέατος


Εκτέλεση:


για τον ζωμό κρέατος:
Υλικά: 3 – 4 κόκκαλα από μοσχάρι, 1 ξερό κρεμμύδι σε 4 κομμάτια, 2 φύλλα δάφνης, 2 καρότα μέτρια σε φέτες, 1 πράσο σε ροδέλες και 4lit νερό.
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τα κόκκαλα και το κρύο νερό και αφήνουμε να βράσει. Ξαφρίζουμε το νερό και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 2 ώρες και προσθέτουμε στη συνέχεια τα λαχανικά και τη δάφνη.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1,5 ώρα επιπλέον.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, ώστε να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος, το όποιο θα αφαιρέσουμε μετά.


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (που να χωράει τα κότσια σε μια στρώση) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κότσια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, σοτάρουμε τα λαχανικά για 5 – 6 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα κότσια επάνω στα λαχανικά και ρίχνουμε τη μαυροδάφνη.
Αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό και όσο νερό χρειαστεί, ώστε τα κότσια να καλυφθούν από τα υγρά.
Αλατοπιπερώνουμε, καρυκεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά (ώστε να κοχλάζει ελαφρά), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αργομαγειρεύουμε για 3 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά και η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, γυρίζουμε 2 φορές τα κότσια, ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
Βγάζουμε τα κότσια σε μια πιατέλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν ζεστά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα σχεδόν στο μισό.
Σερβίρουμε το μοσχάρι με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.


Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ