Like us and Subscribe on youtube

Σουφλέ τυριών



Λαχταριστό, γευστικότατο, αέρινο κι αφράτο, το σουφλέ μας σήμερα, θα εκπλήξει ευχάριστα τον ουρανίσκο σας! Δείτε τη συνταγή:

Υλικά για 8 πυρίμαχα μπολάκια
Για το σουφλέ
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. γλυκιά γραβιέρα τριμμένη (για τον πάτο του σκεύους)
240 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη
10 ασπράδια αυγών (60γρ.)

Για τη μπεσαμέλ

20 γρ. βούτυρο
20 γρ. αλεύρι
250 ml γάλα
6 κρόκους αυγών
3 γρ. πιπέρι Καγιέν
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη μπεσαμέλ:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, δυναμώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να καβουρδιστεί καλά, ανακατεύοντας με το σύρμα.
Στην αρχή θα δημιουργηθεί μια σφιχτή μάζα, αλλά μετά από λίγο θα απλωθεί.
Προσθέτουμε το γάλα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, δεμένη κρέμα χωρίς σβώλους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά από 2 λεπτά ενσωματώνουμε τα αυγά.

Για το σουφλέ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα και ελάχιστο αλάτι τα ασπράδια των αυγών, μέχρι να σχηματίσουν μαλακές κορυφές.
Βουτυρώνουμε καλά τα μπολάκια μας.
Πουδράρουμε τα μπολάκια μας με τα 50 γρ. της τριμμένης γραβιέρας, καλύπτοντας τον πάτο και όσο καλύτερα γίνεται τα τοιχώματα από τα μπολάκια.
Προσθέτουμε στη μπεσαμέλ το 1/3 από τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύουμε από πάνω προς τα κάτω για να μη σπάσει η μαρέγκα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ασπράδια και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Προσθέτουμε έπειτα τα 240 γρ. τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε το μείγμα στα μπολάκια, γεμίζουμε έως 5 χιλιοστά πάνω από το χείλος.
Με την άκρη ενός μαχαιριού ξεκολλάμε όσο γίνεται το μείγμα από τα τοιχώματα, για να το βοηθήσουμε να φουσκώσει.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνουμε για 6 – 8 λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως, αλλιώς το σουφλέ μας θα ξεφουσκώσει.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ