Like us and Subscribe on youtube

Γλυκιά κολοκυθόπιτα


Η γευστική και αρωματική κίτρινη κολοκύθα γίνεται πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα. Θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και θα ξετρελάνει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο σας!
Η Ελληνική παραδοσιακή πίτα στο τραπέζι σας, ιδανική για επιδόρπιο, αλλά και για κυρίως γεύμα!

Υλικά για 10 άτομα
2 πακετάκια φύλλο για πίτα, χωριάτικο (του εμπορίου)
1,5κιλό ψίχα από κολοκύθα κίτρινη
100γρ. ρύζι καρολίνα
200γρ. ζάχαρη
200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
100γρ. σταφίδες (μαύρες ή ξανθές)
5γρ. τριμμένη κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
150ml ελαιόλαδο
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στο χοντρό τρίφτη.
Την αφήνετε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.
Ανακατεύετε την ψίχα κολοκύθας με το ρύζι, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί 4 φύλλα σε σχήμα σταυρού έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες τους.
Αλείφετε τα φύλλα με ελαιόλαδο και στρώνετε άλλα δύο φύλλα στο κέντρο του ταψιού αλειμμένα με λάδι και αυτά.
Χωρίζετε τη γέμιση στα τρία. Σκορπίζετε το 1/3 πάνω από τα στρωμένα φύλλα και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Το αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες δυο φορές.
Στρώνετε το προτελευταίο φύλλο από πάνω, το αλείφετε με λάδι και φέρνετε από πάνω τα φύλλα που εξέχουν από τις άκρες του ταψιού.
Βρέχετε τις άκρες λίγο με νερό για να μην σπάσουν.
Στρώνετε το τελευταίο φύλλο από πάνω και σπρώχνετε τις άκρες μέσα και από κάτω, από τις άκρες του ταψιού.
Αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να «στεγνώσει» η γέμιση.
Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ