Like us and Subscribe on youtube

Αρνίσιο μπούτι γεμιστό με φέτα, σκόρδο και μυρωδικά

Αρωματικό, γευστικότατο, ένα φαγητό της Ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι μας! 
Συνοδεύεται τέλεια με τις πατάτες φούρνου που προτείνουμε.

Δείτε τη συνταγή:


Υλικά για 4 άτομα
1 μπούτι αρνιού (1,5 κιλό περίπου) ξεκοκαλισμένο (το ζητάμε από το χασάπη μας)
150γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
100γρ. μαϊντανό
20γρ. θυμάρι (μόνο τα φύλλα του)
10γρ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
Χυμό από ένα λεμόνι
250ml Ελαιόλαδο
50γρ. μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες
800γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
250ml ελαιόλαδο
3 κλαδάκια δενδρολίβανο
Χυμό από ένα λεμόνι
250ml νερό
Αλάτι, πιπέρι χοντροτριμμένο

Εκτέλεση
Πλένετε καλά το κρέας και το σκουπίζετε με μια πετσέτα. Το απλώνετε πάνω στον πάγκο σας.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τη φέτα και τη λιώνετε με ένα πιρούνι.
Ρίχνετε το σκόρδο και τα μυρωδικά.
Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι και ανακατεύετε καλά να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μίγμα.
Το απλώνετε πάνω στο ανοιγμένο μπούτι, πιέζοντάς το με ένα πιρούνι για να σκορπιστεί παντού στο εσωτερικό του.
Διπλώνετε το μπούτι να κλείσει και το δένετε σφιχτά με φυτικό σπάγκο σε τρία σημεία (αρχή, μέση και τέλος).
Το ακουμπάτε σε ένα ταψάκι με το κόψιμο προς τα πάνω.
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το ελαιόλαδο μαζί με το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τη μουστάρδα. Αλείφετε με αυτό το μίγμα το μπούτι, το σκεπάζετε με λαδόκολλα και το ψήνετε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.
Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για  30 λεπτά επιπλέον και μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό.
Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λιγάκι, αφαιρείτε τους σπάγκους και το κόβετε σε φέτες.
Το περιχύνετε με τη σάλτσα από το ταψί και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι μαζί με πατάτες  αρωματισμένες με δενδρολίβανο.

Για τη γαρνιτούρα
Τοποθετείτε τις ροδέλες της πατάτας σε ένα ταψί σαν κεραμίδια, να ακουμπάει η μια πάνω στην άλλη, σε σειρές.
Σε ένα μπολ χτυπάτε μαζί ελαιόλαδο, νερό, χυμό από ένα λεμόνι και περιχύνετε με το μίγμα τις πατάτες.
Πασπαλίζετε με τα φύλλα από το δενδρολίβανο, ρίχνετε αρκετό αλάτι και χοντροτριμμένο πιπέρι.
Φουρνίζετε στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να μείνει το λάδι στο ταψί.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος


Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ