Ελαφρύ το πιάτο μας σήμερα, με χταπόδι και μαυρομάτικα φασόλια.
Όλη η νοστιμιά της θάλασσας, γεύση από Ελλάδα στο τραπέζι μας!
Υλικά για 4 -6 άτομα
1,5κ. χταπόδι (1 μεγάλο ή 2 μικρότερα)
500γρ. ζωμός λαχανικών (1/2 κύβος σε 600ml. νερό)
3 φύλλα δάφνης
80γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο
1 κλωνάρι σέλερι
5γρ. ξερό εστραγκόν
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα μαυρομάτικα
500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 φύλλο δάφνης
100γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Το ξύσμα από ένα λεμόνι
30ml. μηλόξυδο
100ml. ελαιόλαδο
5γρ. άνηθος ψιλοκομμένος
5γρ. αλάτι
3γρ. πιπέρι
200γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα για 3 ώρες σε κρύο νερό.
Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30 λεπτά μαζί με την δάφνη. Θέλουμε να μαλακώσουν μεν, αλλά όχι να διαλυθούν.
Τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Για το χταπόδι:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το χταπόδι σε ένα μέτριο ταψί και ανακατεύουμε τοποθετώντας το χταπόδι πάνω από όλα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γι ακόμα 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε επάνω από την σαλάτα.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου