Κόκορας κοκκινιστός: ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο, αγαπημένο πιάτο!
Μια κλασική συνταγή, για το καθημερινό ή και το Κυριακάτικο τραπέζι μας.
Υλικά για 6 άτομα
3κ. κόκορας (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει σε κομμάτια)
1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο
1 μέτριο καρότο
1 μέτριο πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
2 φύλλα δάφνης
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 κρεμμύδια ξέρα ψιλοκομμένα
150ml. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
50γρ. πάστα ντομάτα
200γρ. χυμός ντομάτα
400γρ. κόκκινο κρασί
1τεμ. κανέλα σε ξύλο
5 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τα κομμάτια του κόκορα και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό.
Ξαφρίζουμε όσες φόρες χρειαστεί.
Αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τις 2 δάφνες, το ένα καρότο καθαρισμένο εξωτερικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου.
Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία ιδιαιτέρως για τους κόκορες ελευθέρας βοσκής γιατί είναι σκληροί και θέλουν χρόνο να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν.
Αφαιρούμε το κόκορα από την κατσαρόλα και αποσύρουμε και τα λαχανικά.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρότα συνεχίζοντας το σοτάρισμα και στο τέλος το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα γυρίζοντας τα για ένα λεπτό από κάθε πλευρά, την πάστα ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.
Το αφήνουμε να ελαττωθεί στο ελάχιστο, προσθέτοντας την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη και συνεχίζουμε με τον χυμό ντομάτας και το νερό στο όποιο έχουμε βράσει τον κόκορα.
Συμπληρώνουμε νερό αν χρειάζεται μέχρι να σκεπαστούν τα κομμάτια του κόκορα και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί και να χυλώσει για περίπου για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Τον σερβίρουμε με ζυμαρικά τις αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Μια κλασική συνταγή, για το καθημερινό ή και το Κυριακάτικο τραπέζι μας.
Υλικά για 6 άτομα
3κ. κόκορας (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει σε κομμάτια)
1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο
1 μέτριο καρότο
1 μέτριο πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
2 φύλλα δάφνης
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 κρεμμύδια ξέρα ψιλοκομμένα
150ml. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
50γρ. πάστα ντομάτα
200γρ. χυμός ντομάτα
400γρ. κόκκινο κρασί
1τεμ. κανέλα σε ξύλο
5 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τα κομμάτια του κόκορα και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό.
Ξαφρίζουμε όσες φόρες χρειαστεί.
Αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τις 2 δάφνες, το ένα καρότο καθαρισμένο εξωτερικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου.
Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία ιδιαιτέρως για τους κόκορες ελευθέρας βοσκής γιατί είναι σκληροί και θέλουν χρόνο να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν.
Αφαιρούμε το κόκορα από την κατσαρόλα και αποσύρουμε και τα λαχανικά.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρότα συνεχίζοντας το σοτάρισμα και στο τέλος το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα γυρίζοντας τα για ένα λεπτό από κάθε πλευρά, την πάστα ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.
Το αφήνουμε να ελαττωθεί στο ελάχιστο, προσθέτοντας την κανέλα, το μπαχάρι, τη δάφνη και συνεχίζουμε με τον χυμό ντομάτας και το νερό στο όποιο έχουμε βράσει τον κόκορα.
Συμπληρώνουμε νερό αν χρειάζεται μέχρι να σκεπαστούν τα κομμάτια του κόκορα και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί και να χυλώσει για περίπου για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Τον σερβίρουμε με ζυμαρικά τις αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου