Αυτό το σαλατοφαγητό είναι νόστιμο και χορταστικό. Το λουκάνικο κάνει τη διαφορά καθώς ανανεώνει και εμπλουτίζει τη γεύση των φασολιών.
Υλικά για τα 4 άτομα
500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
60ml. ελαιόλαδο
1κ. σέσκουλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1,5l. Ζωμός λαχανικών (1 κύβος λαχανικών)
400γρ. λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι
120ml. ελαιόλαδο
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
5γρ. αλάτι
3γρ. πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό.
Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών.
Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη και τα λαχανικά εφόσον τα έχουμε καθαρίσει από τις φλούδες τους, εκτός από τα σέσκουλα και το σκόρδο, καθώς και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στην κατσαρόλα θα πρέπει να έχει απομείνει τόσος ζωμός, ώστε το φαγητό μας να μοιάζει με πηχτή σούπα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου βάζουμε το λουκάνικο κομμένο ροδέλες, σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σέσκουλα με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, να μαραθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σέσκουλα και το λουκάνικο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Υλικά για τα 4 άτομα
500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
60ml. ελαιόλαδο
1κ. σέσκουλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1,5l. Ζωμός λαχανικών (1 κύβος λαχανικών)
400γρ. λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι
120ml. ελαιόλαδο
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
5γρ. αλάτι
3γρ. πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό.
Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών.
Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη δάφνη και τα λαχανικά εφόσον τα έχουμε καθαρίσει από τις φλούδες τους, εκτός από τα σέσκουλα και το σκόρδο, καθώς και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στην κατσαρόλα θα πρέπει να έχει απομείνει τόσος ζωμός, ώστε το φαγητό μας να μοιάζει με πηχτή σούπα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου βάζουμε το λουκάνικο κομμένο ροδέλες, σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σέσκουλα με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, να μαραθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σέσκουλα και το λουκάνικο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου