Ένα ξεχωριστό πιάτο για το τραπέζι σας!
Τα κυδώνια και η αρμπαρόριζα «μεταμορφώνουν» το μοσχαράκι σε ένα γκουρμέ πιάτο με ιδιαίτερη νοστιμιά και εκπληκτικά αρωματικό χαρακτήρα.
Υλικά:
1200gr μοσχαρίσιο κιλότο σε μερίδες
4 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στα 8 (κρατάμε τα κουκούτσια και τις φλούδες)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
80ml ελαιόλαδο
30gr βούτυρο
250ml κρασί μαυροδάφνη
500gr μανιτάρια σε λεπτές φέτες
100gr φιστίκια Αιγίνης
Χυμός από ένα λεμόνι
60gr ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
4τεμ γαρίφαλο
2lt ζωμό μοσχάρι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα αρμπαρόριζας
3 φύλλα αρμπαρόριζας
Τα κουκούτσια και τις φλούδες από τα κυδώνια
500ml ζωμό μοσχάρι
250ml νερό
50gr ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια.
Όταν εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτετε το κρέας και το ροδοκοκκινίζετε από όλες τις πλευρές.
Σβήνετε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ζωμό και προσθέτετε την δάφνη, την κανέλα, τα γαρίφαλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα.
Στο μεταξύ κόβετε τα κυδώνια σε όγδοα και τα καθαρίζετε.
Τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν και φυλάτε τις φλούδες και τα κουκούτσια τους.
Τα αραδιάζετε σε βαθύ τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη και τα καραμελώνετε σε χαμηλή φωτιά.
Τα μεταφέρετε στην κατσαρόλα με το κρέας και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια, χωρίς να λιώσουν (θα χρειαστούν 30 λεπτά περίπου ακόμα).
Δεν ανακατεύετε το φαγητό, απλώς ανακινείτε την κατσαρόλα.
Φτιάχνετε τέλος την σάλτσα:
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τη σάλτσα από το φαγητό και 250ml νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη, τα φύλλα αρμπαρόριζας, τα κουκούτσια και τις φλούδες από τα κυδώνια και αλατοπιπερώνετε.
Βράζετε μέχρι να πήξει και να κοκκινίσει ο ζωμός και τον σουρώνετε. Σερβίρετε το κρέας με τα κυδώνια και τη σαλτσα σε πιάτα.
Πασπαλίστε με τα φιστίκια αιγινης.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου