Ασυνήθιστος συνδυασμός οι φακές με κουρκουμά και κάρδαμο. Ένα γευστικό πιάτο με πολλά διατροφικά οφέλη.
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά ως γνωστόν είναι ευεργετικά καθώς προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Ο κουρκουμάς είναι επίσης ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ισοδύναμες της κορτιζόνης, και σαν αποτέλεσμα μειώνει τους πόνους που προέρχονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καταπραΰνει τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα ( χρόνια φλεγμονή του ματιού), βελτιώνει την οστεοαρθρίτιδα. Πιθανώς προλαμβάνει τον σχηματισμό πλάκας που μπορεί να φράξει της αρτηρίες.
Το κάρδαμο προέρχεται από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ, έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με το τζίντζερ. Μπορείς, λοιπόν, με το κάρδαμο να καταπολεμήσεις την καούρα, τη ναυτία και τη δυσκοιλιότητα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιδράσεων των προφλεγμονωδών τροφών. Χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες, το κάρδαμο είναι ο ιδανικός σου σύμμαχος στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών μέσω των ούρων, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει και τα νεφρά. Το κάρδαμο αραιώνει φυσικά το αίμα, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες ή στις αρτηρίες.
Τελικά, οι φακές με κουρκουμά και κάρδαμο, συγκεντρώνουν πολλά superfoods σε ένα πιάτο.
Υλικά για 4 άτομα
500gr φακές κόκκινες
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε φέτες
7gr κουρκουμά
2τεμ κάρδαμο (κακουλέ)
1 κρεμμύδια σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2lt ζωμό λαχανικών
3 πρέζες αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
200gr γιαούρτι στραγγιστό
Φύλλα κόλιανδρου για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ανοίγετε το κάρδαμο και κοπανίζετε τα σποράκια του σε ένα γουδί.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.
Προσθέτετε τον κουρκουμά και το κοπανισμένο κάρδαμο και τα σοτάρετε για 1 λεπτό για να βγάλουν τα αρώματα τους.
Προσθέτετε τις ντομάτες, τις φακές, το ζωμό, λίγο αλάτι και βράζετε τα υλικά για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές.
Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα και διορθώνετε τη γεύση με επιπλέον αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.
Σερβίρετε τη σούπα αμέσως σε μπολ γαρνίροντας με μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου